Het leed dat Openbaar Vervoer heet.

Door tdw op zondag 21 maart 2010 17:46 - Reacties (24)
Categorie: -, Views: 7.644

Ik werd om 7:30 wakker. Ik dacht toen: hť, het is 7:30 en ik ben wakker. Ben zo vroeg opgestaan omdat ik gekeurd moest worden door het CBR. Dus ik douchen, en aankleden, een boterham met kaas gemaakt (LEKKER!), tanden gepoetst en toen naar de Albert Heijn. Ik moest namelijk nog OV-chipknipkaartkut hebben, en ik moest nog even 213 euro pinnen. Vind ik leuk. Om in Den Haag met 213 euro contant geld rond te lopen.

Zo gezegd zo gedaan. Ik kom bij de informatiebalie van de AH waar ik vraag om een OV-chipkaart. “Ja, die hebben we niet.” O. Doe me dan maar een kleine strippenkaart. Met de splinternieuwe strippenkaart op zak ben ik naar de zijkant van de AH gelopen, alwaar zich een PIN-automaat heeft gevestigd. Ik steek mijn pasje in het kreng, ze gorgelt wat en meldt mij vervolgens dat dit apparaat buiten werking is. “Fijn,” denk ik, “dan pin ik wel op Den Haag CS ergens.”

Vol goede moed sta ik om 8:30 bij het bushokje. De bus zou om 8:35 komen, dus ruim op tijd zou je zeggen. En warempel, de bus komt om 8:35 aan! Ik geef mijn verse strippenkaart aan de buschauffeur en vertel trots dat ik naar Leiden Centraal wil. Vervolgens bekladt de buschauffeur mijn mooie strippenkaart met inkt. Ik ben er maar niet tegenin gegaan, het leed was immers al geschied.

Op Leiden Centraal aangekomen koop ik een kaartje bij de automaat. Dit was heel vreemd, want je moest je pas er zijwaarts in doen en dan drukken ofzo. Heel raar. Ik doorloop het scherm. Wat moeten ze veel van me weten zeg! Waar ik heen wil, of ik ook terug wil en of dat dan vandaag moet, welke klas ik zit, of ik korting wil en hoe ik wil betalen. Uiteindelijk rolt er een geel kaartje de automaat uit.

Ik kijk op mijn iPhone waar ik heen moet – spoor 8b. Ik loop naar spoor 8b (gelukkig heel dichtbij), kijk op het vertrekbord met die klok erop waarop staat “Intercity richting vlissingen via daar, daar, daar, Den Haag HS, Rijswijk en nog wat”. Ik twijfel nog of ik niet de stoptrein die naar Rotterdam gaat moet hebben, maar ik kies toch voor de intercity. De deuren sluiten en de volgende mededeling wordt gedaan: “Dames en heren, vanwege uitgelopen geplande werkzaamheden rijdt deze trein niet naar Rijswijk. Het eindstation is Den Haag HS”. Nou goed denk ik, niet erg, daar moet ik toch zijn. Op Den Haag HS aangekomen, huppel ik naar perron 3, alwaar mij wordt verteld dat de trein naar Rotterdam ook niet gaat. Die gaat namelijk via Rijswijk.

Dan maar met de tram, dat was ook nog een optie. Ik ren naar de tram want ik had nog 2 minuten over. Daar aangekomen ben ik op zoek naar tram 17, die net voor mijn neus vertrekt. Gelukkig was overal aan gedacht en hadden ze 2 trams ingezet die naar Rijswijk gingen. Probleem is alleen dat ze allemaal vol zaten met studenten. Naja, dan maar tram 1, die ging naar Rijswijk Centrum en dat is beter dan niets. Ik ren naar deur 3 (enige stukje waar nog plek was), en stap in. Ik pak mijn strippenkaart om ‘m verder te vervuilen met inkt. Hee, geen stempelmaat? Nee, alleen OV-chipknip. Dan maar zwart rijden.

Terwijl ik in de tram sta, vraag ik 1 van mijn medereizigers waar deze tram in godsnaam stopt. “Geen idee,” zeggen ze, “ik hoop richting TU Delft.” Okť. Op hoop van zegen ben ik maar ergens uit de tram gestapt toen die naar links ging en ik naar rechts moest. Ik weer kijken op mijn telefoon: nog 3,5 km. Even de tijd controleren. 9:50. Oke, dus 10 minuten om 3,5km op de voet te doen klinkt redelijk.

Rennen dus maar. Zo hop, rennen. Alleen maar rennen. Om 10:08 was eindelijk het gebouw van het CBR in zicht. Daar binnengekomen vertelt de medewerker mij dat ik te laat ben voor een theorieexamen. Ik merkte op dat ik buiten adem was. Toen vertelde ik haar dat ik een medische keuring had. Oh, dan moet je daar zijn. Dus ik “daar” heen gelopen, mijn naam gezegd en ik kon even plaatsnemen. Na 2 minuten kwam de arts. Ik heb hem het rampzalige verhaal uitgelegd, en dat ik hem dus ook niet contant kon betalen. “Maakt niet uit, maak maar over” was het advies. Verder een gezellig gesprek gehad, en om 10:30 stond ik weer buiten.

Maar dan. Tram kon ik niet in, bussen kon ik niet vinden… Naja, dan maar naar Den Haag HS lopen. Ik keek op mijn telefoon die mij vertelde dat het 3,7 km naar Den Haag HS was. Dus ik had beter heel dat geneuzel met de tram over kunnen slaan en gewoon in 1 keer kunnen rennen. Fuck. Dus ik weer lopen, kom ik na een hoop kilometers toch een bushok tegen. Op het schema stond dat hij na 10 minuten er zou zijn; het wachten waard dus. Na 10 minuten niks, na 20 minuten kwam die pas weer. Maargoed. In de bus weer 2 zones afgestempeld.

Op Hollands Spoor aangekomen zoek ik de trein naar Leiden Centraal op. Ik keek op het informatiebord waar erg vaak “Deze trein rijdt niet” stond. Bij 17 van de 20 treinen was dit het geval. Aan het informatieloket zat een man een sudoku te maken, dus ik dacht dat hij me wel kon helpen. “Spoor 4 voor Leiden,” zei de beste man. De trap naar spoor 4 naar boven genomen, waar 2 vriendelijke conducteurs vroegen waar ik heen moest. Ik antwoordde met Leiden Centraal, en dat is die trein. Ze waren stomverbaasd, maar ik had het wel goed.

In de trein 2 krantjes gevonden: de Metro en de Spits. Ik heb beide krantjes uitgelezen, maar de trein was nog geen meter verplaatst. Toen ik naar de vertrektijd ging kijken, gingen de deuren dicht. Mooi getimed dus. Op Leiden CS aangekomen wťťr gekeken welke bus ik moest hebben. 40 en 44. Ik kijk omhoog en zie 40 staan. Ik trek een sprintje naar die bus en hij vertrekt voor mn neus. Nouja, dan maar een Whopper halen, 44 komt immers toch pas over een kwartier.

De eerste hap die ik nam van mijn Whopper was goddelijk: de smaaksensatie van de malse hambuger, verse, koude sla, heerlijke tomaat en de romige saus was werkelijkwaar overweldigend. Na deze hap kijk ik omhoog en zie ik ook bus 44 voor mijn neus vertrekken. Godver. Dan wacht ik maar weer. Het toeval wil echter dat deze bussen om de 10 minuten rijden: tijd zat om mijn Whopper op te eten en dan van een busreisje naar huis te genieten. En jawel, daar is bus 44, en jawel, er staat “ZOETERMEER VIA DEN HAAG CS” op. Maar dat is slechts een vergissing. Ik stap in, rijd naar Noordwijk en kom compleet uitgeput thuis. En dan nog 2 uurtjes naar school.

Concluderend kun je zeggen dat het OV waardeloos is, dat de bussen op asfalt rijden en niet op tijd en dat treinen nooit stoppen waar jij dat wilt. Overigens is dat altijd zo met het OV: Wil je ergens zijn waar je helemaal niet wil zijn tegen een belachelijk hoge prijs terwijl je in iemands anders lijflucht zit? Dan is het openbaar vervoer perfect voor jou. Wil je comfortabel in je eigen auto zitten, wat overigens veel goedkoper is, die lekker ruikt, niet traag is en die je aflevert waar jij dat wilt, dan kan dat ook. Behalve als je nog niet medisch gekeurd bent door het CBR.

Volgende: Een stukje uit een doktersroman 03-'11 Een stukje uit een doktersroman

Reacties


Door Tweakers user ViperNL, zondag 21 maart 2010 18:09

Of je koopt een auto. OV in Nederland is een hoax.

Door Tweakers user PowerUp, zondag 21 maart 2010 18:16

Lees even de laatste zin ;)

Door Tweakers user lightstyle, zondag 21 maart 2010 18:17

Nooit problemen gehad met het openbaar vervoer daar gehad. Klinkt alsof je erg veel ongeluk hebt gehad.


Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 21 maart 2010 18:59

Toch een kleine opmerking. Een auto is niet noodzakelijk goedkoper. Tel het maar eens uit wat een auto je per jaar kost. Alle belastingen, verzekering, het onderhoud, de keuring, ... en dan heb je nog geen km gereden. Tel daar nog eens bij de afschrijving van de wagen zelf en je staat ervan versteld wat dat ding je kost op jaarbasis.

En OV is iets wat je past of wat je niet past. Ik hoor sommige mensen zeggen : als ik met het OV naar men werk moet verlies ik elke dag een uur extra. Andere mensen zeggen dan weer : de trein legt het traject zo snel af, met de wagen is het nooit haalbaar. Het is dus gewoon afhankelijk van waar je woont en waar je moet zijn.

Door Tweakers user jorisp, zondag 21 maart 2010 19:15

Afgelopen maandag was inderdaad een ramp door de uitgelopen werkzaamheden bij Delft. In tram 1 zitten overigens gewoon stempelautomaten.

Door Tweakers user Aganim, zondag 21 maart 2010 19:16

Ach ja, met de auto naar de HU scheelt me 1 - 1,5 uur reistijd. Met de trein heb ik al 45 minuten wachttijd per dag, de bus laat ik dan nog buiten beschouwing. Zelfs als ik file heb, ben ik nog sneller dan wanneer ik het OV pak. }>

Maar ja, helaas.. Als student zijnde is het OV wel een stuk goedkoper dan de auto. ;(

Door Tweakers user NjitsSs, zondag 21 maart 2010 19:37

WTF? Medische keuring? Voor een rijbewijs? Ga je voor piloot ofzo?
Of is het rijbewijssysteem in NL gewoon zo raar?

Door Tweakers user Tsurany, zondag 21 maart 2010 20:00

Medische keuring is nodig als je een lichamelijke of geestelijke handicap of afwijking hebt. Als je bijvoorbeeld redelijk slecht ziet of zwaar depressief bent moet je eerst gekeurd worden. Heb je verder niks dan kan het zonder problemen. Is een speciale medische verklaring waar alles op staat en zodra je een van die vragen met 'ja' kan beantwoorden moet je je laten keuren.

Door Tweakers user Jejking, zondag 21 maart 2010 20:05

Ik moest namelijk nog OV-chipknipkaartkut hebben, en ik moest nog even 213 euro pinnen. Vind ik leuk. Om in Den Haag met 213 euro contant geld rond te lopen.
_O- :D

Door Tweakers user Plasma_Wolf, zondag 21 maart 2010 20:27

Nooit problemen gehad met het openbaar vervoer daar gehad. Klinkt alsof je erg veel ongeluk hebt gehad.
Ik heb zowel heel veel fijne ritten gehad met het OV maar ook vertragingen en ongelukken die ervoor zorgden dat ik 3 uur vertraging opliep met de trein.

Zo was er een keer een ongeluk tussen een trein en een vrachtwagen, waardoor ik 2 uur voor station Hoogeveen stond met nog 1000 andere mensen. De NS had 5 bussen per half uur, wat natuurlijk niet gaat werken. Gelukkig kwam ik in gesprek met een mevrouw die ook naar Deventer moest (verjaardag familie) en haar zoon wou haar wel ophalen. Ik kon direct mee.

Zo heb ik ook eens een half uur gestaan in Assen (door een bizar ongeluk reden er pendeltreinen tussen Groningen-Assen en Assen-Zwolle). Ik moest in een trein stappen die mij dus naar Zwolle bracht maar ze hadden er geen machinist voor. Ik kon weer in een andere trein stappen. Door al het gezeur kwam ik drie minuten te laat in Zwolle aan om de trein naar Deventer te pakken. Daardoor miste ik de buurtbus die langs mijn huis rijdt en kon ik in Deventer nog een uur wachten.

Toen maar naar huis gebeld om me te laten ophalen...

Is er echter niets aan de hand, dan zijn mijn treinreizen altijd heel fijn, met m'n laptop erbij kan ik altijd wat doen tijdens een relaxte reis (vandaag 1e klas, ging perfect)

Door Tweakers user sebastius, zondag 21 maart 2010 22:57

Volgens mij is het OV niet kut, maar heb je zelf niet echt de moeite genomen om uit te zoeken hoe die lijnen werken...

Tram 1 heeft trouwens nog gewoon de stempelautomaat, dus zwartrijden was niet nodig. Beter kijken wel.

Verder hangt in ťlke tram halverwege een overzicht van alle routes en vaak hebben ze ook nog een scherm met de aankomende haltes. Op ťlke halte hangt deze informatie ook samen met een kaart. Daarnaast heb je op je mobiel gewoon 9292ov.nl of desnoods het telefoonnummer!

Volgende keer: Op HS uitstappen, met tram 17 naar Rijswijk station (of met de trein!) en daar even 5 minuten lopen naar het CBR. Of natuurlijk direct de stoptrein.


Door Tweakers user steven2992, maandag 22 maart 2010 00:04

Iedereen heeft wel eens zo'n dag. een paar weken terug heb ik 5 a 6 uur over heen en terug van amsterdam naar delft gedaan. En dat is ook geen pretje, zeker niet om 12:00 's nachts.

Door Tweakers user FlowinG, maandag 22 maart 2010 09:10

@Tsurany; naast de redenen die jij noemt heeft medicijngebruik er ook mee te maken. AD(H)D is een reden om getest te worden: Ritalin is hier vaak de oorzaak van. Zodra je Ritalin gaat slikken val je in een categorie met stimulerende medicatie. Daar is ook weer keuring voor nodig.
Daarnaast heeft een AD(H)D-er een beperkte concentratie, drang naar een kick (hard rijden) en is sneller moe in de ochtend.Ritalin werkt vaak ook maar 3 uur en daarna is er een terugval. Dit zijn redenen om ook kritisch te kijken of een AD(H)D-er geen gevaar voor zichzelf of anderen opleveren.

[Reactie gewijzigd op maandag 22 maart 2010 09:11]


Door Tweakers user naam, maandag 22 maart 2010 15:02

@Tsurany; naast de redenen die jij noemt heeft medicijngebruik er ook mee te maken. AD(H)D is een reden om getest te worden: Ritalin is hier vaak de oorzaak van. Zodra je Ritalin gaat slikken val je in een categorie met stimulerende medicatie. Daar is ook weer keuring voor nodig.
Daarnaast heeft een AD(H)D-er een beperkte concentratie, drang naar een kick (hard rijden) en is sneller moe in de ochtend.Ritalin werkt vaak ook maar 3 uur en daarna is er een terugval. Dit zijn redenen om ook kritisch te kijken of een AD(H)D-er geen gevaar voor zichzelf of anderen opleveren.
Ik heb zelf ADHD, maar ik heb geen test nodig gehad, ik heb een tijdje medicijnen geprobeerd, maar was daar wel al mee gestopt voor ik begon met rijlessen. De drang naar hard rijden heb ik totaal geen last van evenals moe zijn in de ochtend :)

Door Tweakers user TIGER79, maandag 22 maart 2010 15:44

with all due respect, echt gesproken door iemand die zelf nog geen auto heeft ;)
een auto goedkoper ? Jah misschien je eerste Suzuki Alto van 1990...
Daarbij is nog de vraag in hoeverre je comfortabeler reist :P Daarna is het allemaal duurder hoor, dat merk je nog niet zolang je de auto van mamma/pappa mag lenen en alleen met de relatief lage benzinekosten zit... Als je eenmaal een auto bezit en je te maken krijgt met verzekering, wegenbelasting, kleine en grote beurten, apk keuringen, regelmatig onderhoud, banden vervangen en/of zomer/winter bandenset dan kun je pas een idee krijgen van wat een auto kost ;)
Mijn auto kost bijv 31 eurocent per gereden kilometer, rekening houdend met zo'n 25k km per jaar...
Daarna heb je natuurlijk niet de stress van file-rijden, wat trouwens ook niet goed is voor je auto waardoor eerdergenoemde kosten nog eens hoger kunnen uitvallen, stress van stad-rijden en stress van parkeerplaatsen vinden en vervolgens betalen !
ik hou echt wel van auto-rijden, kan ook niet anders met de hoeveelheid dat ik rij, maar nu zie je maar 1 facet van het hele verhaal, nu spreek je als een maagd die enorm goed kan inzien hoe daadwerkelijke seks aanvoelt, daarbij alle nadelen van het masturberen opnoemend :P... Oftewel niet helemaal betrouwbaar en/of op ervarignen gebaseerd...
Voor de anderen die het nederlandse OV een hoax vinden : hoe vaak heb je van het OV gebruik gemaakt in het buitenland ? En was dat beter of slechter ? In 20 jaar ItaliŽ heb ik pas echt slecht OV, of eigenlijk niet-bestaand OV, meegemaakt... Als je het gaat vergelijken met andere Europese landen heb je het hier echt wel goed hoor... Maar jah, het is altijd makkelijker om gewoon net zover te kijken als je neus lang is :P

[Reactie gewijzigd op maandag 22 maart 2010 15:46]


Door Tweakers user Metro2002, maandag 22 maart 2010 15:59

Dus wat hebben we geleerd: Het beste alternatief voor het OV als je geen auto kan rijden: lopen, fietsen, brommer, hinkelen, koppeltjeduikelen, hink-stap-sprong, rollen. Stuk voor stuk sneller en comfortabeler dan het OV.

Door Tweakers user tdw, maandag 22 maart 2010 17:45

@Sebastius: Eh, Tram 17 was voor mn neus weg. Tram 1 zat stampvol, je kon niet meer dan een halve meter kijken. Op het scherm was ook de helft van de tijd reclame te zien, en er werden maar maximaal 4 haltes weergegeven (en ik wist bij god niet waar dat allemaal was). Even uitstappen om te kijken waar ik was en waar ik heenmoest kon niet, dan was de tram allang weer weggereden... En de reden dat ik heel die trams moest hebben is omdat de trein naar Rijswijk niet reed. :')

@De rest: jaja, I know, OV is goedkoper. Het is alleen niet mijn favoriete vorm van transport, en deze gebeurtenissen waren gewoon leuk om over te schrijven (niet om mee te maken).


Door Tweakers user BeosBeing, dinsdag 23 maart 2010 10:31

Mijn ervaring:
Reistijd met auto in de spits: 1h45min, zondagavond 1h35min, 147km.
OV (Trein+Bus), als alles meezit 4:25 heen, 3h terug (door niet aansluiten, je kunt steeds de ene weg zien rijden als je met de andere aankomt. dat is de normale situatie, dus zonder vertraging) Afgelegde afstand totaal, ik schat meer dan het dubbele van de auto.

Kosten:
Met auto, ongeveer de helft. Tel je alleen de brandstof zelfs ongeveer een kwart.

Het OV brengt je van de ene plaats waar je niet wilt zijn (station A) naar de andere plaats waar je niet wilt zijn (station B).

Daarbij aansluitend moet je dus zelf nog verplaatsen van bushalte 1 (waar je ook niet wilt zijn) naar station A en van station B naar bushalte 2 (waar je ook niet wilt zijn) omdat die twee bushaltes het dichts bij je huisadres en werk/studeer-adres zijn.

Als je geluk hebt kun je de afstand van huis naar bushalte 1 en de afstand van bushalte 2 naar werk/school/univ te voet afleggen, maar als je pech hebt moet dat met de fiets (wordt vervolgens vernield tijdens je afwezigheid, of gestolen) of moet je zelfs met de auto gebracht worden.

Tja, en als je dan toch met de auto moet, dan kun je net zo goed de hele afstand daarmee afleggen. Dan heb ik het nog geeneens over de situatie dat het OV helemaal niet rijd zoals 's nachts, of in het weekeinde (mn zondagochtend)

Daarom willen ze ook de auto duurder maken.

En ja als het wel kan, dan is OV, met name de trein, buiten de spits best wel relaxed omdat je tussendoor iets anders kunt doen, echter meestal wordt dat effectief verhinderd door medepassagiers die jengelende kinderen bij zich hebben, zelf slap aan het ouwehoeren zijn (en jou dus dwingen mee te luisteren), of gewoon een uur in de wind ruften naar zweet. Nee dan zit ik liever relaxed met een eigen muziekje achter het stuur.

Door Tweakers user Chandd!, dinsdag 23 maart 2010 13:14

Aah vertel mij wat!

Noordwijk is pas lastig te bereiken!
Iedere dag van Sassem naar Noordwijk met de bus..
Die bus was iedere dag standaard 15 minuten te laat!
En als ik via Leiden ging, dan was ik bijna een anderhalf uur onderweg voor dat rotstukje!

In het begin kon ik gelukkig wel fietsen maar toen werd het winter...
En nu zit ik lekker in Voorhout op stage en is het heerlijk fietsweer =)

Al met al, ik begrijp je frustratie xD

Door Tweakers user Arthua, woensdag 24 maart 2010 20:50

Tram richting TU Delft 8)7
Dat duurt nog wel een jaartje of 5 Š 10 (helaas)

Anyways, sinds de bussen hier (Delft) niet meer door connexion geregeld worden is het een stuk beter, tussen 5 en 7 alleen maar lange bussen ipv opgepropt met een sjaggo van een chauffeur.

Door Tweakers user Cino, zondag 28 maart 2010 20:56

@ Arthua , 5 Š 10 jaar? De plannen zijn volgens mij al ouder als dat, Anyway.. de Tram 1 is vrijwel altijd bomvol en al helemaal vanuit Den Haag.

Reageren is niet meer mogelijk